Sigurnosna kopija

Kao što je potrebno zaštititi podatke, tako je potrebno zaštititi i sistav. Princip je sličan: i jedno i drugo je potrebno kopirati i spremiti. Kod sigurnosne kopije sistema razlika je u tome što što nam odjednom treba nekoliko GB prostora za kopiju sistema te jedna prazna disketa s koje će se moći aktivirati kopija.

Da bismo pokrenuli sigurnosnu kopiju sistema, potrebno je kliknuti na Start / All Programs / Accessories / System Tools / Backup. Pokrenut će se čarobnjak za sigurnosno kopiranje ili vraćanje. Možemo odmah kliknuti na Advanced Mode zatim na  meni Tools, a zatim na ASR Wizard.  

Klikom na Next otvorit će se prozor u kojem ćemo izabrati mjesto gdje ćemo spremiti kopiju i naziv kopije.

Nakon toga pokreće se program za sigurnosno kopiranje. 

Nakon što program završi s radom, dobijemo obavijest za umetanje prazne diskete.

Kada umetnemo disketu i kliknemo na U redu, program će na nju zapisati informacije potrebne za oporavak sistema i aktiviranje sigurnosne kopije, a zatim nas obavijestiti da izvadimo disketu, označimo je i pospremimo na sigurno.

Time je postupak sigurnosnog kopiranja sistema završen. Nakon ovoga moći ćete puno mirnije spavati.

Ukoliko Vam se ukaže potreba za vraćanjem sistava, odnosno za aktiviranjem sigurnosne kopije, postupak je u početku isti kao i prethodno objašnjeni. U ovom slučaju ćete na drugoj slici umjesto ASR Wizard izabrati Restore Wizard ili ispod kliknuti na karticu Restore and Manage Media. Nakon toga ćete izabrati datoteku sa sigurnosnom kopijom i dalje slijediti upute za vraćanje sistema.

VRAĆANJE SISTEMA

Ovo je vrlo korisna funkcija koja postoji od verzije Windows Millennium. Radi se o mogućnosti vraćanja sistema u određeno vrijeme - kada je spremljeno stanje sistema. Da pojasnimo. System Restore prati rad sistema i stvara tačke vraćanja. Ukoliko dođe do bilo kakvih problema u radu sistema, prouzročenih instalacijom nekih programa i sl., System Restore nam omogućuje povratak na prijašnje stanje. Potrebno je samo izabrati tačku vraćanja na koju se želimo vratiti. Postoji više vrsta tačaka vraćanja: kontrolne, ručne i instalacijske, a stvaraju se u sljedećim situacijama:

  • odmah nakon instalacije Windowsa
  • svakih 24 sata, odnosno nakon 10 sati uzastopnog rada (po osnovnoj postavci)
  • nakon instalacije nekog programa
  • na zahtjev onoga koji radi na računaru
  • prije početka vraćanja sistema u neku od tačaka vraćanja
  • nakon instalacije neodgovarajućih upravljačkih programa (drivera)

Do programa System Restore dolazimo tako da kliknemo na Start / All Programs / Accessories / System Tools / System Restore. Možemo vratiti sistem na jednu od postojećih tačaka vraćanja ili stvoriti novu tačku vraćanja. Ako želimo vraćanje sistema, kliknemo na Next. U sljedećem prozoru odredimo na koju tačku vraćanja želimo vratiti sistem, pri čemu ćemo biti upozoreni da zatvorimo sve otvorene programe i spremimo podatke, jer će doći do restartanja sistema. Nakon što izaberemo vraćanje sistema vidimo da su podebljanim slovima označeni datumi kada su stvorene tačke vraćanja. Dovoljno je kliknuti na datum na koji se želimo vratiti i u desnom prozoru potvrditi tačku vraćanja, a zatim kliknuti na Next. Slijede preporuke da se zatvore svi otvoreni programi i spreme podaci, jer će doći do gašenja sistema i ponovnog pokretanja s parametrima iz izabrane tačke vraćanja. Klikom na Next dolazi do gašenja računara i ponovnog pokretanja. Nakon pokretanja sistema otvara se prozor s obavijesti o uspješnom vraćanju sistema.

Nakon toga otvori se novi prozor, u kojem se, pored standardnih mogućnosti nudi i nova (treća): poništavanje vraćanja na tačku na koju smo sistem upravo vratili (nešto slično naredbi Undo) – što znači da je program prije vraćanja na izabranu tačku napravio novu tačku vraćanja kako bi se mogli vratiti nazad u slučaju da nismo zadovoljni izabranom tačkom, odnosno stanjem sistema u koje smo vraćeni.