Traženje datoteka

Datoteke koje ne možemo pronaći iz raznih razloga (npr. zaboravili smo gdje smo ih spremili ili smo ih spremili u krivu mapu), tražimo pomoću naredbe Search. Naredbu Search pokrećemo pomoću menia Start tako da kliknemo na Start pa na naredbu Search u desnoj koloni menia. Otvori se prozor prikazan na sljedećoj slici.

S lijeve strane prozora nalazi se okno Search Companion u kojem određujemo što želimo tražiti i gdje. Tako možemo tražiti slike, zvučne ili video datoteke, dokumente, sve datoteke i foldere ili osobe u adresaru. Ovisno o odabiru, u sljedećem koraku određujemo detaljnije kriterije pretraživanja, kao što su ime datoteke i foldera unutar koje je potrebno potražiti datoteku. 

Tako unosimo podatak o imenu datoteke koju tražimo, a ako ne znamo tačno ime datoteke, unosimo poznati dio imena, dok za ostatak imena ili dio imena koji se može mijenjati unosimo zvjezdicu (*).

U polju Look in: određujemo folder ili disk pogon na kojem je potrebno tražiti, a možemo izabrati da se pretraže svi diskovi i svi folderi računaru. Ukoliko znamo da se dokument nalazi unutar određenog foldera a ona nije prikazana u popisu koji dobijemo pomoću strelice s desne strane polja, na dnu popisa izaberemo Browse..., u dodatnom dijaloškom okviru Browse For Folder izaberemo potreban folder i kliknemo na OK.

Prema želji, možemo odrediti i dodatne kriterije pretraživanja prema datumu zadnje promjene, veličini itd., a kada odredimo kriterije, kliknemo na Search

Windows XP pretraži zadani disk ili folder te u polju s desne strane ispiše rezultate pretrage. Ako se datoteka koju smo tražili nalazi u popisu, dva puta kliknemo na njeno ime i ona će se otvoriti u programu u kojem je napravljena.

Ako smo zadovoljni pretragom, zatvorimo prozor pomoću tipke Close na naslovnoj traci, a ako nismo, ponovimo pretraživanje po drugim kriterijima.

Okno za pretraživanje datoteka dostupno je klikom na tipku Search u prozoru My Computer i Windows Explorer.