Komprimiranje datoteka 

U radu s računarom često ćete poželjeti pojedine datoteke komprimirati (sažeti) kako bi zauzimale manje prostora, a naročito zbog slanja e-poštom (brži prijenos podataka) ili snimanja na disketu (datoteke veće od kapaciteta diskete).

Bilo kako bilo, morate znati kako se to radi. Windows XP ima ugrađen program za komprimiranje (sažimanje) kojim se jednostavno rukuje. Sažeti se mogu datoteke i folderi (zajedno sa svim datotekama i podfolderima).

Da biste saželi datoteku, otvorite Windows Explorer, kliknite na datoteku (folder) desnom tipkom miša i izaberite Sent To / Compressed (zipped) Folder)

U popisu datoteka i foldera pojavi se novi folder s imenom datoteke koju ste saželi i nastavkom .zip, a na ikoni mape se nalazi patentni zatvarač. Ovakav folder možete premještati, kopirati i slati kao privitak elektroničkoj pošti.

Da biste otvorili komprimirane datoteke, morate ih prvo izdvojiti tako da desnom tipkom miša kliknete na zipovani folder i izaberete Extract All što pokreće čarobnjaka. U prvom koraku kliknite na Next, a u drugom birate folder za izdvajanje datoteka. Čarobnjak ponudi folder unutar kojeg se već nalazi komprimirani folder kojem izdvajate datoteke, ali pomoću tipke Browse možete izabrati bilo koji folder i kliknete Next. Slijedi obavijest da su datoteke uspješno izdvojene s prikazom izabranog "imenika" (foldera), a za kraj kliknite Finish. U Windows Exploreru se prikaže sadržaj foldera izabranog za izdvajanje datoteka. Datoteku otvarate dvostrukim klikom na nju.